Keskustan valtuustoryhmän ryhmäpuhe Espoon budjettivaltuustossa 5.12.2018, varavaltuutettu Sara Saramäki
Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut ja muut läsnäolijat,
Tämän syksyn budjettineuvottelut jäävät minulle mieleen erityisenä muistona. Kolme viikkoa sitten lähetin meidän keskustan valtuustoryhmälle sähköpostilla budjetin muutosesityksiä. Siihen viestin saatteeseen laitoin: ”Taitaa jäädä illan valtuustoryhmän kokous tällä kertaa väliin. Nyt tuntuisi olevan tilanne päällä synnytyksen kanssa.” Pari tuntia tämän viestin lähettämisen jälkeen koittikin lähtö synnytyssairaalaan. Kolmeviikkoinen lopputulos viettää tällä hetkellä kotosalla laatuaikaa isänsä kanssa.
Esikoisvauvan syntymä teki nämä budjettineuvottelut vielä paljon konkreettisemmaksi minulle. Tässä budjetissa luodaan pohjaa ja tulevaisuutta meidän vauvallemme ja hänen espoolaisille ikätovereilleen. Sen takia kiitän omasta ja keskustan valtuustoryhmän puolesta kaikkia budjettisovussa mukana olevia ryhmiä siitä, että tässä budjetissa panostetaan lapsiin ja ilmastoon. Tämä painotus näkyy päätöksessä istuttaa puu jokaista syntyvää espoolaisvauvaa kohti.
Hyvät valtuutetut,
Aloitan ensin lapsia koskevista päätöksistä. Kaupunginjohtajan pohjaesityksessä oli taas kerran suuria leikkauksia lapsiperheiden palveluihin. Onneksi valtuuston enemmistö – taas kerran – sai torjuttua melkein kaikki leikkaukset. Koulujen tuntiresurssit, avustajaresurssit ja ryhmäkoot pysyvät lähes ennallaan. Koulujen henkilökunnalta kuuluu kuitenkin huolestuttavia terveisiä. Avustajia tarvittaisiin kouluihin nykyistä enemmän, jotta opettajat pystyisivät oikeasti keskittymään opettamiseen.
Varhaiskasvatuksen puolella Espoon tavoite on tarjota laadukasta varhaiskasvatusta ja lisätä lasten osallistumista siihen. Siksi on hienoa, että ensi lukuvuonna toteutetaan kokeilu viisivuotiaiden maksuttomasta varhaiskasvatuksesta. Meidän täytyy huolehtia siitä, että kaikille näille lapsille löytyy hoitopaikka läheltä kotia. Ja että henkilöstöä on riittävästi, jotta he eivät kuormitu liikaa ja että ryhmäkoot pysyvät maltillisina. Palkankorotukset varhaiskasvatushenkilöstölle turvaavat osaltaan tätä laatupuolta.
Lapsiperheiden toimeentuloa puolestaan uhkasivat leikkaukset kotihoidon tuen Espoo-lisään. Kiitos valtuustolle, että löysimme tässäkin kompromissin. Minua harmittaa vain se, että jatkossakin perheiden täytyy hoitaa myös vanhemmat sisarukset kotona saadakseen Espoo-lisän. Sain lapsiperheiltä paljon viestiä, että olisi ollut arjessa jaksamisen kannalta tärkeää saada isommat sisarukset varhaiskasvatukseen, vaikka kuopusta hoitaisi vielä kotona. Se olisi ollut oikein myös näiden isompien lasten kannalta.
Hyvät valtuutetut,
Sosiaali- ja terveystoimessa lisättiin rahaa lasten ja nuorten mielenterveys- ja terapiapalveluihin, vammaispalveluihin ja perhepalveluihin. Näihin ennaltaehkäiseviin palveluihin panostaminen on myös järkevää taloudenpitoa.
Keskustan valtuustoryhmä kiittää myös tahdosta siirtyä Koulut kuntoon -hankkeessa kohti sisäilmasta sairastuneiden lasten ja perheiden yksilöllistä tukea. Perheiltä tulleen palautteen perusteella tarve ohjaukseen ja neuvontaan on ilmeinen. Ainoastaan kaikkein vaikeimmin oireilevat lapset ovat nyt saaneet tukea ja tuolloinkin vasta lastensuojelupalveluissa. Espoo tarjoaa jatkossa ohjausta ja neuvontaa sisäilmasta sairastuneille lapsille ja heidän perheilleen jo ennen tilanteen kärjistymistä.
Sisäilmasta aiheutuvat sairauspoissaolot ja oireilu heijastuvat usein lapsen koulumenestykseen ja voivat vaikeuttaa kaverisuhteita ja vapaa-ajan harrastuksia. Pitkään jatkuessa tilanne voi altistaa mielenterveysongelmille ja koulupudokkuudelle.
Hyvät valtuutetut,
Vielä pari huomiota ilmastosta. Espoon tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Ensi vuonna laaditaan konkreettiset toimenpiteet, joilla varmistetaan, että tavoite toteutuu. Oli jo aikakin!
Konkreettisia toimenpiteitä tarvitaan esimerkiksi liikennepuolella. Valitettavasti meidän täytyy vielä ensi vuonnakin jatkaa HSL:n painostamista, jotta eteläisen Espoon joukkoliikenteeseen saataisiin jotain järkeä. Ilmaston kannalta Länsimetron liityntäliikenteen alueella ollaan menty takapakkia, kun yhteydet ovat niin hitaat, että ihmisten on ollut pakko lisätä autoilua.
Kiitos koko valtuustolle hyvästä yhteistyöstä, jota HSL:n suuntaan ollaan jo tehty liityntäliikenteen ongelmien korjaamiseksi. Nyt toivon samaa yhteen hiileen puhaltamista myös Pohjois-Espoossa, jonka bussilinjastoon HSL:n vesuri seuraavaksi osuu.
Joka paikassa tulee vastaan Espoon määritelmä ”viiden kaupunkikeskuksen verkostomaisena kaupunkina”. Muistetaan me kuitenkin, että espoolaisia asuu myös näiden kaupunkikeskusten ulkopuolella. Emme saa arvottaa Pohjois-Espoota periferiaksi, jonka palveluilla ei olisi väliä. Kun tätä budjettia ensi vuonna viedään käytäntöön, rahaa pitää löytyä myös muualle kuin kaupunkikeskuksiin.
Hyvät valtuutetut,
Päätän keskustan ryhmäpuheen siihen toteamukseen, että tämä budjettinäytelmä on nähty jo liian monta kertaa. Kaupunginjohtaja tuo pöytään lapsiperheiden palveluihin kohdistuvat leikkauslistat. Me valtuutetut pöyristymme ja paikkailemme leikkauksia laastareilla. Velkarahan määrä jatkaa kasvuaan ja maksajina ovat meidän lapsemme.
Olisiko aika tunnustaa se tosiasia, että jossain vaiheessa velaksi elämisen tie on käyty loppuun? Ja olla valmis tarkastelemaan veroprosentin nostamista edes 0,25 %-yksiköllä? Muuten keskustan ryhmä tulee suhtautumaan kriittisesti isojen infrahankkeiden rahoittamiseen ja aikatauluun. Toivottavasti tämä ajatus jää kytemään mieliimme ja saa vastakaikua, kun veroprosentista taas ensi syksynä väännetään. Se olisi todellista lapset huomioivaa politiikkaa.