Söisinkö kaurapuuroa, nuudeleita vai en mitään? – Opiskelijan toimeentulo on taattava

Opiskelijoiden huoli toimeentulonsa riittävyydestä kasvaa. Tämä näkyy pahimmillaan opiskelukyvyn heikkenemisenä ja mielenterveyden haasteina. On kehitettävä ennaltaehkäiseviä mielenterveyspalveluita, siirryttävä kannustavaan perustuloon ja rakennettava lisää opiskelija-asuntoja, jotta opiskelijan toimeentulo voidaan taata nykyistä paremmin.

Panostus ennaltaehkäiseviin mielenterveyspalveluihin tarkoittaa korkeakoulujen tuki- ja ohjauspalveluiden vahvistamista. Ilman riittävää ohjausta moni opiskelija jää opintojensa kanssa yksin. Tilannetta voidaan helpottaa järjestämällä lisää matalan kynnyksen digitaalisia ja lyhyitä hoitojaksoja.

Kannustava perustulo hyödyttäisi myös opiskelijoita, ja samalla kiistely tulorajoista jäisi historiaan. Kannustava perustulo riittää turvaamaan toimeentulon, mutta kannustaa myös työkokemuksen hankkimiseen jo opiskeluaikana vähentämällä tulorajabyrokratiaa. Samalla kuilu työelämän ja opiskeluajan välillä pienenee, ja siirtyminen työelämään helpottuu.

Asuminen on suurin yksittäinen kuluerä opiskelijoille. Erityisesti pääkaupunkiseudulla vuokrien hinnat karkaavat pilviin, joten tarvitaan lisää kohtuuhintaista asumista.

Suomella ei yksinkertaisesti ole varaa olla huolehtimatta nuorten ja opiskelijoiden jaksamisesta ja hyvinvoinnista. Käännetään suunta, jotta korkeakouluista valmistuu jatkossakin työkykyisiä ja motivoituneita osaajia.

Raikkaudella,

– Sara Saramäki
#134 Uusimaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *