Joustavampi työelämä on perhevapaauudistuksen tärkein tavoite

Valitsisitko mieluummin ajan perheesi kanssa vai menestyksekkään työuran? Tällä hetkellä perhevapaat pakottavat valitsemaan toisen näistä vaihtoehdoista, vaikka jokaisen pitäisi halutessaan saada molemmat. Siksi perhevapaauudistus on toteutettava perheiden ehdoilla.

Lisää joustavuutta vapaiden käyttöön

Perhevapaalla olevana tuoreena äitinä olen miettinyt, millaista uudistusta minä kansanedustajana haluaisin olla tekemässä.

Mielestäni perhevapaiden käytön joustavuutta pitää lisätä ja niiden kokonaiskestoa pidentää. Jatkossa pienten lasten vanhempien pitää voida yhdistää vaivattomasti opiskelu, yrittäjyys, työ- ja perhe-elämä. Joustava malli parantaisi myös naisten asemaa työelämässä ja lisäisi tasa-arvoa.

Nykymallin ongelma on vanhanaikainen on-off -suhtautuminen työntekoon ansiosidonnaisen kauden aikana. Pienten lasten vanhemmille pitää saada enemmän mahdollisuuksia osa-aikatyön ja vanhempainvapaapäivien yhdistämiseen heti perhevapaiden alusta aina lasten ensimmäisiin kouluvuosiin asti. Meitä vanhempia pitäisi palkita eikä rankaista siitä, jos haluamme tehdä töitä tai opiskella vanhempainvapaakauden aikana.

Lapselle aikaa kummankin vanhemman kanssa

Lapsella on oikeus yhteiseen aikaan molempien vanhempiensa kanssa. Tämä toteutuu parhaiten silloin, kun molemmat vanhemmat pystyvät tekemään joustavia ratkaisuja työn, opiskelun ja perheen välillä. Samalla myös nuorten naisten asema työelämässä paranisi. Sen vuoksi isille korvamerkittyä ansiosidonnaista isyysvapaata tulisi pidentää ilman, että se lyhentää äitien tai vapaavalintaista osuutta. Silloin vanhempainvapaiden kokonaiskesto pitenisi ja perheillä olisi halutessaan myös taloudellisesti varaa hoitaa lasta pidempään kotona.

Viime kädessä perheiden pitää jatkossakin saada itse päättää, millä tavalla haluavat käyttää perhevapaita. Mahdollisuus kotihoitoon tulee jatkossakin turvata lapsen kolmeen ikävuoteen saakka. Tuki pitäisi kuitenkin mielestäni uudistaa siten, että sen taso olisi korkeampi lapsen 1,5 vuoden ikään asti ja alenisi sen jälkeen portaittain.

Tavoitteena perheystävällinen työelämä

Perheystävällinen työelämä syntyy joustoista. Joustavuus voisi laskea kynnystä perheen perustamiseen ja samalla vähentää työ- ja perhe-elämän vastakkainasettelua. Siksi tarvitsemme perhevapaauudistuksen, joka toteutetaan perheiden ehdolla ja mahdollistaa eri elämänvaiheiden yhdistämisen. Nyt jos koskaan on ymmärrettävä, että panostus perheisiin on panostus Suomen tulevaisuuteen.

Raikkaudella,

Sara Saramäki

#134 Uusimaa, keskusta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *