Päiväkoteja on rakennettava järkeville paikoille

Kokoomus ajaa maksutonta varhaiskasvatusta kaikille yli kolmevuotiaille lapsille. Ensi kuulemalla ajatus on kannatettava: päivähoitomaksut eivät saa olla pienten lasten vanhemmille työllistymisen estävä kannustinloukku.

Sitten realismi nostaa päätään. Kuten monilla lapsiperhevaltaisilla alueilla, meillä Espoon Latokaskessa on alueen kunnallisiin päiväkoteihin jopa kuukausien jonot. Suurimpana kannustinloukkuna ei siis ole varhaiskasvatuksen maksut, vaan se, että päiväkotipaikkoja on liian vähän ja että tarjotut hoitopaikat eivät sijaitse kodin tai työpaikan lähellä.

Kuntaliitto on laskenut, että maksuton varhaiskasvatus nostaisi päivähoitoon osallistuvien lasten määrää noin 18 prosentilla. Mihin kaikki nämä lapset on tarkoitus sijoittaa? Ryhmäkokojen kasvattamiseen ei ainakaan pidä ryhtyä.

Maksuttomuutta tärkeämpää on turvata ensin varhaiskasvatuksen laatu ja perheiden arjen sujuvuus. Rakennetaan lisää sisäilmaltaan terveitä päivä­koteja alueellisesti järkeville paikoille ja palkataan niihin ja nykyisiin päiväkoteihin riittävästi koulutettua henkilökuntaa.

Sara Saramäki
Espoo

Kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomien mielipidesivulla 19.2.2017

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *