Pelastetaan Espoon keskuspuisto!

Espoon keskuspuiston tulevaisuus on vaakalaudalla. Kaavoitus uhkaa nakertaa metsää joka reunalta. Itäiseen ja läntiseen osaan jakautuvan Espoon keskuspuiston halkaisee nykyisellään Finnoontie. Sen rinnalle on jo vuosikymmeniä suunniteltu uutta valtatietä, Espoonväylää, joka olisi pahimmillaan nelikaistainen.

Keskuspuiston reunalla Latokaskessa asuvana suunnitelmat huolestuttavat minua. Lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet metsässä liikkumisen lisäävän ihmisten fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia. Espoon keskuspuisto on meille keski- ja etelä-espoolaisille tärkeä virkistysalue, johon pääsee helposti suoraan kotiovelta. Tämän lähiliikuntapaikan tuhoaminen olisi todella lyhytnäköistä politiikkaa.

Paitsi että nelikaistainen Espoonväylä hävittäisi ihmisten ulkoilualueen ja eläimille tärkeän ekologisen yhteyden, se toisi tullessaan huomattavia melu- ja pakokaasusaasteita. Siksi Espoonväylän vaihtoehtoina on selvitettävä esimerkiksi Finnoontien perusparannuksia tai ainakin valtatien rakentamista edes osittain tunneliin keskuspuiston ali.

Emme myöskään voi olettaa, että poikittaisliikenne Etelä- ja Keski-Espoon välillä perustuisi tulevaisuudessakin vain autotiehen, jossa köröttelevät peräkkäin sekä yksityisautoilijat että bussit. Siksi pidemmällä tähtäimellä on selvitettävä pikaraitiotieyhteyttä Suomenojan tulevalta metroasemalta Espoon keskukseen.

Espoo tarvitsee lisää kohtuuhintaisia asuntoja, mutta niitä ei saa rakentaa lähiluonnon kustannuksella. Metsien hakkaamisen sijaan meidän kannattaa täydennysrakentaa nykyisiä asuinalueita erityisesti raideliikenteen varrella. Innovatiivinen ratkaisu on myös vanhojen teollisuusalueiden muuttaminen asuinalueiksi, kuten Kerassa aiotaan tehdä.

Valtuustossa aion taistella Espoon keskuspuiston puolesta, jotta myös tulevat sukupolvet saisivat ulkoilla, rentoutua ja virkistyä omassa lähimetsässämme. Keskuspuisto on Espoon sydän.

Sara Saramäki
Suunnistava viestintäkonsultti
Latokaski
Kuntavaaliehdokas (kesk.)

Kirjoitus on julkaistu Länsiväylässä 1.4.2017.

Comments

  1. Markku Juvonen says:

    Hei Sara,
    hienoa, että kannat huolta keskuspuiston tilasta. Metsä ja luonto ovat myös minulle tärkeitä asioita.
    Latokasken ympäristöä rakennetaan kiihtyvällä vauhdilla ja myös radiomaston ympärillä oleva metsä (Harmaakallio) uhkaa hävitä rakentamisen ja Espoon kaupungin suorittamien hakkuiden takia. Lisäksi Latokasken niitty ja Nauriskasken edustalla oleva niitty on suunniteltu rakennettavakaksi. Mitä mieltä olet?

    Entä vanhusten hoito Espoossa?

    Terveisin Markku Juvonen

    1. Sara says:

      Hei Markku! Kiitos kysymyksistä. Hienoa kuulla, että lähimetsät ovat sinullekin tärkeitä.

      Harmaakallion kangasmetsät ja avokalliot tässä Latokasken kupeessa ovat minulle tuttua suunnistus- ja marjastusaluetta. Alue pitää ehdottomasti säästää hakkuilta ja rakentamiselta. Onneksi valtuusto hyväksyi vuoden alussa aloitteen, jossa ainakin osa Harmaakalliosta luokitellaan suojelualueeksi. Toivon, että suojelupäätös tulee ELY-keskuksesta mahdollisimman pian.

      Latokaskenniitty ja Nauriskasken edustalla oleva niitty ovat osa Latokasken urheilupuiston kaavaa, jota kaupunkisuunnittelulautakunta käsittelee ensi viikolla. Suhtaudun suunnitelmaan positiivisesti, koska uusi urheilupuisto monipuolistaa alueen liikuntamahdollisuuksia. Tälläkään hetkellä luonnontilassa olevilla niityillä ei käytännössä voi liikkua kuin polkuja ja kävelyteitä pitkin. Kaavassa on luvattu, että urheilupuiston läpi menisi jatkossakin kävely-, pyöräily- ja hiihtoreittejä, jotta sen halki pääsee siirtymään metsäalueelta toiselle. Asuntorakentamista kannatan, kunhan talot ovat muun Latokasken tapaan pientaloja.

      Lopuksi vanhusten hoidosta Espoossa. Asia on tullut puheeksi vaalikentillä moneen otteeseen espoolaisten eläkeläisten kanssa. Minusta omaishoitajien jaksamiseen tulee panostaa entistä enemmän. Myös kotipalveluihin tarvittaisiin lisäkäsipareja, jotta hoitajat ehtivät keskittyä yhteen vanhukseen nykyistä pidempään. Vanhusten yksinäisyyttä haluaisin vähentää esimerkiksi rakentamalla lisää yhteisasumiskoteja ja palvelutaloja päiväkotien viereen. Hyvä esimerkki sukupolvien välisen yhteistyön lisäämisestä on myös se, että opiskelijoita muuttaa asumaan vanhusten palvelutaloihin.
      Kaupungin on myös hyvä tarjota ilmaista tai edullista harrastustoimintaa ikääntyville: sosiaalinen ja fyysinen hyvinvointi kiittävät. Sporttikortti 68+ pitää ehdottomasti säilyttää!

      Iloisin terveisin Sara Saramäki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *