Valtuustoaloite Espoon päiväkotien työolosuhteiden selvittämisestä

Espoolaisilta perheiltä ja päiväkotien työntekijöiltä on kuulunut huolestuttavaa viestiä työntekijöiden suuresta vaihtuvuudesta joissakin päiväkodeissa. Siksi tein valtuustoaloitteen Espoon päiväkotien työolosuhteiden selvittämisestä. Aloitteeni allekirjoitti 52 valtuutettua valtuuston kokouksessa 21.1.2019. Aloite on kokonaisuudessaan luettavissa tässä alla:

Valtuustoaloite Espoon päiväkotien työolosuhteiden selvittämisestä

Espoon joissakin päiväkodeissa henkilöstön vaihtuvuus on ollut huomattavan suurta (mm. Länsiväylä 9.1.2019). Päiväkodin työntekijöiden vaihtuvuus on suuri rasite lapsille, jotka tarvitsisivat pysyvyyttä ja tuttuja aikuisia ympärilleen. Henkilökunnan vaihtuvuus kuormittaa myös päiväkotien johtoa ja muita työntekijöitä ja siten lisää tyytymättömyyttä työolosuhteisiin, joten noidankehä on valmis.

Suuret ryhmäkoot, henkilökunnan suhteettoman pieni palkka ja henkilöstöpula vaivaavat yhtä lailla kaikkia Espoon päiväkoteja, joten ne eivät selitä, miksi henkilökunnan vaihtuvuus on suuri ongelma vain osassa päiväkoteja. Työntekijöiltä onkin tullut viestiä, että yhtenä syynä vaihtuvuuteen ovat päiväkotien väliset erot niiden resursseissa ja toimintatavoissa. Päiväkotien työntekijät ovat myös kertoneet, ettei heitä ole kuultu riittävästi heidän työolosuhteistaan.

Nimimerkki “Säätämiseen väsynyt lastentarhanopettaja” kirjoitti kokemuksistaan Länsiväylässä 12.1.2019, ja samaa viestiä on tullut myös suoraan päiväkodeista. Työntekijöiden mukaan päiväkotien johtamistavoissa, johdon pätevyydessä ja uusien työntekijöiden perehdyttämisessä on suurta vaihtelua. Syinä arvellaan olevan muun muassa johtajien puutteellinen koulutus tai aikapula, koska johdettavana on monta yksikköä vaihtelevine tilanteineen.

Lisäksi päiväkotien välillä on eroja niiden tiloissa, varusteissa ja hygieniatasoissa. “Säätämiseen väsynyt lastentarhanopettaja” nosti esiin seikan, ettei kaikissa päiväkodeissa ole esimerkiksi lasten asianmukaisia vuoteita päiväunien nukkumista varten, perusleluja, liikuntavälineistöä, ryhmäkohtaisia puhelimia ja sosiaalisia tiloja.

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Espoon päiväkotien henkilökunnalle lähetetään kysely, jolla kartoitetaan työntekijöiden oma näkemys päiväkotien johtamisesta, resursseista ja työolosuhteista. Kyselyn avulla kaupunki saa tietoonsa työntekijöiden kokemukset päiväkotien tilanteista ja mahdollisista korjaus- ja muutostarpeista.

Espoossa 21.1.2019

Sara Saramäki (kesk.) ja 51 muuta valtuutettua

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *